Klassieke asperges

Lente is het seizoen van de asperges en daarom staat vandaag de klassieke witte asperges op het menu. De klassieke witte asperges serveer je met krieltjes, ham, een gekookt eitje en een aspergesaus van boter en verse kruiden.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1½ kg ongeschilde asperge
  • 1 kg krieltjes met schil
  • 4 middelgroot ei
  • 100 g ongezouten roomboter
  • 200 g plakjes achterham
  • 10 g verse platte peterselie

Materiaal

  • Dunschiller
  • Aspergepan

Shop de Aspergepan

Zo maak je klassieke asperges

1. Schil de asperges rondom met een dunschiller vanaf vlak onder het kopje naar beneden. Verwijder de houtachtige onderkant. Zet de asperges rechtop in een aspergepan met de kopjes naar boven. Voeg zo veel water toe dat de kopjes net niet onder staan. Voeg eventueel zout toe. Breng aan de kook en zet het vuur na 5 min. uit. Laat met het deksel op de pan nog 10-15 min. verder gaar worden.

Kook ondertussen de ongeschilde krieltjes in 12 min. gaar. Giet af en laat in de pan zonder deksel uitdampen tot gebruik. Kook ondertussen de eieren in 8 min. hard. Laat ze schrikken onder koud stromend water en pel.

2. Smelt de boter in een koekenpan en roer er 100 ml kookvocht (per 4 personen) van de asperges door. Leg de plakjes ham dubbelgevouwen en dakpansgewijs in de saus en verwarm 3 min. op laag vuur. Snijd de eieren in parten en de peterselie fijn. Verdeel de asperges over de borden. Leg de ham ernaast en schenk de botersaus erover. Leg de eieren erbij en bestrooi met de peterselie.

Vis

Eet je liever geen ham, vervang de ham dan voor gerookte zalm.

Eet smakelijk!