Maskne

Het dragen van mondkapjes is momenteel verplicht in publieke ruimtes. Het is voor onze gezondheid, maar onze huid is er niet altijd even blij mee. Maskne is de term voor huiduitslag die kan ontstaan door het dragen van een mondkapje. Dit kan eruit zien als irritatie, roodheid, puistjes en mee eters op het gezicht. Deze uitslag ontstaat door de combinatie van wrijving en zweten. De medische term voor maskne is acne mechanica en je kunt het ook krijgen door bijvoorbeeld te strakke kleding te dragen tijdens het sporten.

Het dragen van een mondkapje zorgt voor wrijving en druk op je huid. Verder worden natuurlijke oliën en vetten van de huid geabsorbeerd door het mondmasker en sluit het masker je gezicht af waardoor de huid minder zuurstof krijgt. Omdat je in het mondkapje ademt ontstaat er een vochtige omgeving. Dit is de ideale plek voor bacteriën om te kunnen groeien. Helemaal niet gek dus, dat je hier last van kunt krijgen!

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om maskne te voorkomen:

  • Maak gebruik van een wegwerpmondkapje. Draag dit mondkapje niet meer dan drie uur achter elkaar en houd hem zo steriel mogelijk. Als je het wegwerpmondkapje hebt gebruikt, trek of knip dan de elastiekjes los en gooi hem weg in de prullenbak.
  • Draag herbruikbare mondkapjes van katoen of zijde. Deze optie is een stuk duurzamer dan de herbruikbare mondkapjes! De huid kan beter ademen in stoffen als katoen en zijde dan bijvoorbeeld polyester.
  • Was herbruikbare mondkapjes na elke keer dragen. Zo geef je bacteriën geen kans om te groeien. Het is belangrijk dat je de mondkapjes op minimaal 60 graden wast, anders maak je de bacteriën niet dood.
  • Reinig je huid. Dit is altijd belangrijk, maar met het dragen van mondkapjes nog veel meer! Doe dit twee keer per dag, niet vaker. Dit kan je gezicht uitdrogen. Bij Etos vind je natuurlijk alles wat je nodig hebt voor het reinigen van je huid!