Koopzondag Amersfoort

Nederlandse gemeenten mogen zelf beslissen of de winkels in het dorp of de stad meedoen aan de koopzondag. Zo kunnen ze op zondag open zijn en een andere dag sluiten. Dit omdat er op de doordeweekse dagen vaak minder bezoekers zijn dan in het weekend. Ook is het fijn voor consumenten als winkels op zondag open zijn.

Als je over koopzondagen praat dan wordt vaak het argument gebruikt dat de zondagsrust bewaard moet worden. Er moet tenslotte een dag zijn om tot rust te komen, en waar je niet hoeft te werken.  Het aantal burn-outs is de afgelopen jaren alleen maar gestegen. Het leven gaat steeds sneller en we worden steeds drukker. Daarom is het goed dat we een rustdag hebben in de week.

Het is beter om de ondernemers zelf te laten bepalen of ze hun winkel open willen houden op zondag of niet. Voor de werking van een goede vrije markt is er zo min mogelijk overheidsbemoeienis nodig. Ook zullen de koopzondagen de centra van de stad wat levendiger maken en zal er een hoger veiligheidsgevoel zijn omdat het dan niet meer zo uitgestorven is. De koopzondagen zullen leiden tot een 24-uurseconomie, wat weer stimulerend werkt voor de Nederlandse economie. In Londen bijvoorbeeld is ‘’the night-time economy’’ wel £66 biljoen waard per jaar.

De grote steden van Nederland hebben ook een multiculturele bevolkingssamenstelling. In andere culturen wordt vaak anders gekeken naar de zondag als rustdag.

De steden in de Bijbelgordel kunnen ervoor kiezen om geen koopzondag te houden aangezien een groot gedeelte hierop tegen is. De koopzondagen worden al gemeentelijk geregeld, maar sommige gemeenten houden zich niet aan de wil van de inwoners. In Ede werd er bijvoorbeeld een referendum gehouden over het afschaffen van de koopzondag en de meerderheid was voor. Toch besloot te gemeente om de koopzondag niet af te schaffen.

In Amersfoort is het elke zondag koopzondag! Het Eemplein is open van 12:00 tot 17:00! Op Eerste Paasdag en Eerste Pinksterdag, Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag zijn de winkels gesloten. Op Kerstavond (maandag 24 december) zijn de winkels tot 17.00 uur geopend. Het Eemplein Amersfoort is hét multifunctionele plein van Amersfoort. Hier komen werken, wonen, winkelen, recreëren, cultuur, educatie en leisure samen