Klein wonen, groots resultaat

Een praktische kleine flat, een schattig rijhuisje midden in de stad, een kamer in een gedeelde woning met een paar vrienden of misschien zelfs wel een soort van tiny house ... klein(er) wonen zit volop in de lift. Maar een kleinere woonoppervlakte kan wel een uitdaging zijn bij het inrichten. Casa Eemplein in Amersfoort laat weten hoe je een kleine ruimte het beste kunt inrichten.

Hoe zorg je er immers voor dat het niet té vol of erg krap oogt? En dat het toch gezellig blijft en niet alleen puur functioneel? Wij zetten onze beste tips op een rijtje om hoge ogen te gooien met jouw kleine woonst.

Licht, licht en nog eens licht

En dat mag je letterlijk nemen. Lichte kleuren zorgen ervoor dat de ruimte instant groter lijkt. Denk daarbij aan frisse pastels, lichte beigetinten en dé klassieker bij uitstek: helder wit. Probeer de basis zo licht mogelijk te houden, voor een ruimer gevoel. Een knalkleur als accent kan, maar let erop dat het niet te zwaar wordt. Less is more!

Daarnaast is ook lichtinval belangrijk. De natuurlijke lichtinval heb je niet altijd in de hand, maar probeer die zeker niet te veel af te blokken met gordijnen. Gebruik eerder lange, semi-transparante gordijnen die alleen het hevigste zonlicht tegenhouden. En dan is er natuurlijk nog kunstlicht: kies voor lampen die je aan de muur kunt hangen of eenvoudige hanglampen zonder lampenkap,  want die nemen het minste plaats in beslag.

Tip: tegenwoordig is het erg hip om meerdere gloeilampen samen op te hangen. Probeer dit ook eens aan de zijkant van de ruimte te doen, voor een gezellig en verrassend effect.

Twee (of meer) in één

Multifunctionele meubels zijn je beste vrienden in een kleiner huis! Zo heb je met één meubelstuk immers meteen verschillende functionaliteiten in huis. Wat dacht je bijvoorbeeld van een zitbank die je in een beweging omtovert tot (logeer)bed? Of zitbanken en poefs waarin je ook dingen kunt opbergen. Ook praktisch: een vouwtafel die dienst doet als bureau, maar bij een feestje plots in een eettafel verandert. Su-per-handig!

Het oog wil ook wat

Een interieuraccessoire of meubel kan op meerdere manieren multifunctioneel zijn. Iets kan bijv. ook handig én mooi om te zien zijn. Zo heb je toch een praktisch meubel in huis, maar ziet je woning er ook meteen leuk aangekleed uit. Slimmer dan slim!

Een kledingrek biedt je handige opbergruimte, maar kan ook gewoon een toffe toevoeging in je kamer zijn. Of hang een handig wandrekje aan de muur dat geen plaats inneemt, maar waar je wel kleine spullen – zoals je sleutels – aan kunt hangen. Of gooi rondslingerende dingen in mooie mandjes. Opgeruimd staat prachtig!

Optisch vergroten

Met een paar slimme trucjes, ziet je kamer er meteen al wat groter uit. Hang bijvoorbeeld een grote spiegel aan de muur (of verschillende kleine spiegels), want door de reflectie lijk je plots meer ruimte te hebben. Ook transparante elementen lijken minder plaats in te nemen. Kies bijvoorbeeld voor salon- of eetkamertafel met een glazen blad of voor stoelen met transparante zittingen. Subtiele toevoegingen, maar wel met een groots effect.

Meubeltips

We hebben je al een aantal handige meubeltips gegeven, maar er zijn er natuurlijk nog meer. Probeer in een kleine ruimte sowieso voor slanke meubels te kiezen, want die ogen een pak minder zwaar. Ook zwevende elementen zijn een goed idee. Niet alleen nemen ze iets minder plaats in, maar door de open ruimte onder het meubel, lijk je over meer plaats te beschikken. Een laatste tip van de professionals: kies voor ronde vormen. Een ronde tafel ziet er wat origineler uit, maar je kan  er meestal ook iets makkelijker langs passeren. Meet alles zorgvuldig en let erop dat je ongeveer een meter rondom je tafel hebt om er makkelijk langs te wandelen. Met een ronde tafel is dat meestal iets makkelijker.

Heb je iets opgestoken van onze slimme interieurtips? Deel het eindresultaat dan via sociale media met #CosywithCASA en #Eempleinamersfoort

Bron: Casa
Casa Eemplein Amersfoort