DE 5 ZOMERSE WIJNTRENDS

De wijnwereld is altijd in beweging; mousserende rosé is trendy, Brad Pitt maakt wijnen op zijn eigen wijnchâteau in Zuid-Frankrijk, vegan-wijn is een ding en wijn serveer je tegenwoordig niet meer uit een standaard fles, maar uit een demi, magnum of BiB. Dit zijn de vijf belangrijke wijntrends om deze zomer te proberen. Je vindt Gall & Gall op het Eemplein!

 

1. RISING ROSÉ

Rosé nog steeds trendy? Jazeker, meer dan ooit. Groeide de verkoop in 2018 nog met 40% vanwege de lange warme zomer, ook dit jaar blijft rosé onverminderd populair. Steeds vaker valt de keuze op de betere rosé uit Zuid-Frankrijk, bijvoorbeeld een vin gris -  niet echt grijs maar de kleur tussen wit en rosé - als Pink Flamingo uit de Camargue.

In Zuid-Frankrijk draait alles om rosé, let wel rosé zonder bubbeltje. Maar deze zomer kunnen mousserende rosé wijnen hiervandaan wel eens een grote hit worden. Wijnhuis Mirabeau is erin geslaagd een prachtige lichte zalmroze mousserende rosé te maken: Mirabeau La Folie Sparkling Rosé. Door de grote populariteit van Franse rosé en de grote vraag vanuit de VS zien we nieuwe merken de markt betreden. Meest opvallend is wellicht de recente lancering van Studio by Miraval, een celebrity rosé gemaakt op het wijnchâteau van filmacteurs Brad Pitt en Angelina Jolie in Zuid-Frankrijk. Samen met de wijnfamilie Perrin maken zij krachtige rosé wijnen van een blend van verschillende druivenrassen.

2. FRESH & FRUITY

Lichtere witte wijnen met een fris en fruitig karakter zijn in opkomst. Onthoud deze vier voor op het terras of als je voor het schap staat: verdejo, albariño, pinot grigio en vermentino. Probeer eens de Pulpo Albariño (Spanje) of de Curvos Alvarinho (Noord-Portugal). Uit Noord-Italië blijft de pinot grigio uit Trentino en Friuli populair, zoals Villa Locatelli en Lavis Classici. Verder naar het Zuiden – uit Toscane en Sicilië - komen de vermentino wijnen. In Toscane wordt bijvoorbeeld de superfruitige Fattoria del Cerro gemaakt. En in Zuidwest-Sicilië de wat meer kruidige en fruitige Inycon Estate Vermentino.

 

3. BIO WIJNEN

Bio wijnen zijn ‘here to stay’. Consumenten stellen steeds hogere eisen aan duurzaamheid, zo ook aan de productie van wijn. Door biologische wijnhuizen worden geen kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt. Dat levert wijnen op in alle prijsklasses, kleuren en smaken, bijvoorbeeld Merinas Verdejo of Symington Altano Douro. De biodynamische wijnhuizen gaan nog een stap verder. Deze huizen werken op basis de antroposofische principes van Rudolf Steiner. Zij hebben focus op biodiversiteit en werken met de stand van de sterren. Kies bijvoorbeeld eens voor een stevige rode Côtes du Rhône zoals la Muse Papille van wijnhuis Montirius. Vegan wijn? Niet elke wijn is vegan vanwege het gebruik van dierlijke klaringsmiddelen om wijn helder te krijgen. Maar er is keuze uit honderden wijnen waar dit niet bij wordt gebruikt en dit duidelijk vermeld wordt. Voorbeelden daarvan zijn de populaire Nieuw-Zeelander Clearwater Cove Sauvignon Blanc of de klassieke Franse Vidal Fleury Côtes du Rhône Blanc.

4. ZERO PROCENT

Steeds meer mensen drinken steeds bewuster; geen alcohol of af en toe. Inmiddels is de vraag en het aanbod van alcoholvrij zo groot en goed dat het een geheel eigen schap heeft. Bier, wijn, champagne en zelfs alcoholvrije gin, het is tegenwoordig geen enkel probleem. Wat betreft wijn: het aantal alcoholvrije wijnen en wijnen met een lager alcoholpercentage neemt evensnel toe. Rood, wit, rosé, sparkling, bio, vegan het is er allemaal. Leuk om eens te proberen: de biologische Vendanges Mademoiselle.

5. SIZE MATTERS

Het gaat niet alleen om de inhoud. Hoewel de ‘normale’ 75cl. wijnfles nog steeds de norm is, kiest de wijndrinker steeds vaker voor iets anders. Zo zien we een flinke toename van de vraag naar demi’s, halve flesjes van 37,5cl. Met een demi kan je een goed glas wijn inschenken, zonder een hele fles te openen. Bijvoorbeeld kun je twee passende wijnen serveren bij twee verschillende gerechten.

Naast kleiner is groter ook steeds populairder, de magnum. De grote fles, 1,5 liter precies twee standaardflessen, bekend van champagne is met wijn minder kostbaar maar minstens zo imposant. En daarom ideaal voor een diner, een feest of als cadeau. Het aanbod magnums neemt snel toe, er zijn magnums met prachtig wit, rood, rosé en mousserend in alle prijscategorieën en ook steeds vaker van bekende populaire wijnhuizen: zoals de rose van Domaine de l‘Amaurigue en de wijnen van Lavis en Cune.

Stond wijn in pak bekend als goedkope bocht? Opvallend: in 2019 zien we steeds meer wijnen in kartonnen pakken van 3 liter - in vaktaal ‘Bag in Box’ of BiB. Met erin toegankelijke en populaire borrelwijnen, zoals Arrogant Frog (Frankrijk, rood/wit/rosé), Mucho Mas (Spanje, rood) en Manuku Bay (Nieuw-Zeeland, sauvignon blanc). Uitkomst voor feestjes of bij de bbq. Het pak heeft geen invloed op de smaak en de kwaliteit, dus net zo goed als uit de fles. Slim voor een warme zomer: uit een pak in de koelkast kan je extra lang tappen, wijn in pak is maar liefst 7 weken houdbaar! 

PERSOONLIJKE VOORKEUREN

Kortom, er is deze (na)zomer keuze genoeg. Om klanten te helpen de juiste fles te kiezen uit het brede assortiment van 1.700 verschillende wijnen introduceerde Gall & Gall anderhalf jaar geleden 12 smaakprofielen, 6 rood, 6 wit. Met de test van dertien vragen over je smaakvoorkeuren selecteert Gall & Gall precies de wijnen die je lekker vindt. Doordat alle wijnen beoordeeld zijn op vijf smaakelementen (o.a. zuur, suiker en tannines) kan iedere persoonlijke smaakvoorkeur matchen met de juiste wijn.

 

Bron: Gall & Gall

Gall & Gall Amersfoort