Nieuwjaar. De tijd voor goede voornemens!

vrijdag, januari 5, 2018 - 11:00

Nieuwjaar. De tijd voor goede voornemens. Waarschijnlijk dacht je tijdens het proosten nog even terug aan het afgelopen jaar. Of over de dingen die nu spelen in de wereld, zoals klimaatverandering. Misschien voelt dat allemaal heel groot en ver weg. Toch is het iets waar je ook thuis makkelijk mee aan de slag kunt. Kijk maar eens naar de dieren die op je bord liggen. Hoe hebben die geleefd? En welke impact heeft dit op het klimaat? 

Mensen worden zich steeds bewuster van de negatieve impact van vlees eten op het klimaat. Maar wanneer maak je dan een duurzame keuze? Het liefst wil je natuurlijk dat de dieren een gezond leven hebben gehad, waarbij ze zoveel mogelijk naar buiten kunnen, geen stress ervaren en lekker kunnen scharrelen, wroeten of grazen.

Het klopt dat dieren in de gangbare landbouw minder grond gebruiken en minder voer nodig hebben. En dat heeft inderdaad klimaatvoordelen. Maar dat komt vooral omdat er bespaard wordt op dierenwelzijn. Dieren die biologisch worden gehouden hebben meer leefruimte en eten meer omdat ze langer leven en meer bewegen. Dat kost dus inderdaad meer grond en voer. Anderzijds worden er binnen de biologisch landbouw extra eisen gesteld aan de herkomst en productie van dat voer. Dit heeft dan vaak juist weer een gunstig effect op het klimaat. 

Als we kijken naar de verschillende dieren die over het algemeen op ons bord liggen, heeft het eten van kip de minst negatieve impact op het klimaat, gevolgd door varkensvlees en daarna rundvlees. Dit komt doordat kippen voor minder broeikasgassen zorgen. En kippen hebben per kilo vlees minder voer nodig. Het verschil is zelfs zo groot, dat het vlees van gangbare varkens en koeien een nog negatievere impact op het klimaat hebben, dan kippenvlees mét een keurmerk voor dierenwelzijn. 

Maar het grootste verschil maak je natuurlijk door niet elke dag vlees te eten (of helemaal vegetariër te worden). Dus wat dacht je ervan om hier komend jaar mee aan de slag te gaan? Geef in 2018 (vaker) biologische groente de hoofdrol op tafel. Dat is pas een lekker voornemen!

 
(Bron: Ekoplaza/ Bionext)
Winkel: 
EkoPlaza